ARKA INNOVATIVE POWER !

Elektrisch varen bestaat reeds vele jaren, de ontwikkeling hiervan vindt zijn oorsprong bij Arka. Al 40 jaar worden door Arka elektro aandrijvingen gemaakt voor allerlei schepen. Met de kennis die werd opgedaan zijn wij er in geslaagd de stilste, compactste en sterkste motoren te ontwikkelen.

PERFECT MATCH
Door het toepassen van de nieuwste borstel loze synchroon motoren techniek en het gebruik van speciaal hiervoor ontwikkelde elektronische Sevcon motorregelaar is een perfecte combinatie van motor en regelaar ontstaan.

Met deze “Perfect-match” hebben de motoren van Arka een uitzonderlijk hoog rendement (96%), hetgeen de vaartijd en de energievoorraad ten goede komt. Door de uiterst compacte bouwvorm en afmetingen zijn alle motoren in vrijwel ieder schip als hoofdaandrijving of als hybride te gebruiken. 

Arka systemen zijn over het algemeen gemaakt voor professionele toepassingen. Veel van onze systemen vinden hun weg naar rondvaart rederijen of verhuur bedrijven. Bedrijf zekerheid is dan ook absoluut een vereiste. Al onze systemen zijn uitvoering getest en hebben zich door de jaren heen bewezen. Ook voor pleziervaart zijn Arka systemen uitermate geschikt en onderscheiden zich door het geringe geluid en onderhoudsbehoefte.

Goed advies is noodzakelijk dus van ons kunt u maatwerk verwachten. Dit begint bij het kiezen van de juiste motorisering, gevolgd door de keuze van het energiepakket met bijbehorend laadsysteem, tot het adviseren van de juiste propeller. Voor de gehele installatie kunt u terecht bij Arka.

Aftersales staat bij ons hoog in het vaandel. Na aanschaf bent u verzekerd van een snelle en adequate service. De garantie op de Arka systemen bedraagt 2 jaar. Door het aangaan van een service overeenkomst kan men deze zelfs verlengen tot wel 5 jaar. 

Speciaal voor de “doe-het-zelver” zorgen wij voor de ingebruikname van de aandrijving, zodat u er zeker van bent dat uw Arka systeem volgens de Arka methode is geïnstalleerd.

Meet the Team

Harry Arendshorst
CEO / FOUNDER

Oprichter van Arka Electric Propulsion Systems

Alie Arendshorst
Kantoor/Administratie

Kantoor medewerker waaronder verkoop, promotie en administratie.

Jeffrey Groen
Werkplaats & LOCATIE

Monteur werkplaats en op locatie bij de bedrijven.

Maikel Bos
Werkplaats medewerker

Werkplaats medewerker en magazijn beheer.

HISTORIE

In 1978 werd er in Giethoorn voor het eerst gevaren met een elektrische motor gemaakt door Bennie Arendshorst. Voordat het zover kwam was er veel geëxperimenteerd met verschillende ideeën. De startmotor van een oude Ford auto die met slangklemmen gemonteerd werd op een plank was de eerste van een lange reeks. De motor werd aangesloten op accu’s die uit verschillende auto’s werden gehaald. Deze gebeurtenissen luiden het begin in van een nieuwe revolutie.

Experimenteren met het koppelen van een elektromotor aan een oude hydraulische pomp waarbij een hydromotor werd ingebouwd in het roer van een klassieke Giethoornse punter als voortstuwing. En het compleet ombouwen van een oude benzine buitenboordmotor, waarbij de motor werd vervangen door een oude heftrukmotor. Er waren destijds slechts 2 standen beschikbaar… Aan of uit waardoor het proefvaren altijd vol “spanning” was.

Er werd contact gemaakt met Dhr. Creusen sr. van de gelijknamige elektromotoren fabriek. Hier had men net een nieuwe motor ontwikkeld voor een rolstoel, maar vanwege zijn omvang en kracht totaal ongeschikt voor deze toepassing. Dit bleek voor het elektrisch varen een enorme sprong voorwaarts te zijn. De ontwikkelde permanent magneetmotor met een vermogen van 1100 Watt was precies wat er nodig was om een punter te kunnen voortstuwen. Er werden matrijzen gemaakt om de motor te kunnen voorzien van een gegoten aluminium waterdichte behuizing. Met een stel overmaatse oliekeerringen en watervast vet werd de schroefas afgedicht. Het was een prachtige motor.

Helaas bleek het uiterst lastig om de motor te kunnen laten variëren in toerental. Dit werd opgelost door het schakelen van een aantal 6 en 12 volt accu’s. Hierdoor werd het mogelijk om met 4 verschillende snelheden te kunnen varen. Dit was niet wat het moest zijn en daarom werd er naar een alternatief gezocht om de motor te kunnen regelen. Na lange omzwervingen uiteindelijk in contact gekomen met Dhr. G. Jansen van Heftruck Systemen. Hij had een oplossing om de motor te voorzien van een elektronische transistorregelaar waarmee het toerental geregeld kon worden. Helaas waren deze regelaars inefficiënt, werden erg warm en gingen snel kapot. Door het toepassen van diepgevroren koelpacks onder de heatsink van de regelaar kon je redelijk betrouwbaar blijven varen totdat de koelpacks gesmolten waren.

Door haar toepassing stond Arka aan de wieg van de ontwikkeling van de motorregelaar met Mosfett’s. Deze waren super, er kon een hoge stroom door en ze werden veel minder snel warm dan de transistor regelaars. Helaas was het de lage schakel frequentie van de regelaar die er voor zorgde dat de systemen niet stil te noemen waren. Via Dhr. Jansen kwam Harry Arendshorst in contact met Sevcon, tegenwoordig het bedrijf dat de meest efficiënte en bedrijfszekere regelaars fabriceert. Waar tot op de dag van vandaag nog steeds alle motorregelaars worden betrokken voor alle Arka systemen. Ook hier stond Arka vaak aan de wieg van de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals AC regelaars.  Door veld tests uit te voeren met nieuwe producten en toepassingen, en hierover feedback te geven aan Sevcon engineers zijn we gekomen tot het summum van elektrisch varen. Stil, schoon, krachtig en bovenal betrouwbaar.

Dat is wat u kunt verwachten van alle door Arka geproduceerde systemen.