Voordelen elektrisch varen

In een elektrische boot vaar je zonder geluid. Je verstoort de omgeving dus niet. Vogels vliegen niet op dieren blijven staan en je hoort alle geluiden om je heen, of ervaart juist absolute stilte – op het kabbelen van het water tegen de boot na. Doordat u veel meer kunt genieten van de rust en stilte op het water wordt varen een stuk leuker. Bovendien kun je een ontspannen gesprek met elkaar voeren zonder het motorgeluid te hoeven overstemmen tijdens het varen.

Varen veroorzaakt vrijwel geen uitstoot. Je vaart dus schoner en belast het milieu een stuk minder. Natuurlijk moet ook de elektrische energie worden opgewekt. Energie centrales hebben natuurlijk wel uitstoot, maar deze word goed gecontroleerd.

De motor van een elektrische boot vraagt nauwelijks onderhoud. Moderne motoren zijn compact, eenvoudig van opzet en bevatten weinig bewegende delen in vergelijking met een verbrandingsmotor. Daardoor is de slijtage minimaal.

Electrische motoren zijn erg betrouwbaar en hebben een lange levensduur, dit draagt natuurlijk ook bij aan een minimale belasting van het milieu. Elektromotoren hebben periodiek onderhoud nodig, maar dit is in veel mindere mate dan van een verbrandingsmotor. Aan het einde van de levenstermijn is vrijwel de gehele elektromotor recyclebaar. De overblijfselen van een elektromotor kunnen dus volledig hergebruikt worden.

Elektrische voortstuwing is een van de meest efficiënte vormen van de aandrijving van een schip.
Het rendement word verkregen door een juiste combinatie van motor, toerental en propeller. Het klinkt allemaal heel logisch maar om deze efficiency te verkrijgen gaat er heel wat testen aan vooraf. Wij zijn er in geslaagd elektrische Professionele aandrijfsystemen te ontwikkelen die naast dat deze het hoogste rendement hebben ook behoren tot de aller stilste. Arka motoren zijn gebouwd volgens het direct drive principe, dit betekend dat de aangedreven as dezelfde is als de propeller as. Hierdoor zijn er geen geluid producerende componenten aanwezig in de motor. Door het toepassen van een industrial grade motorcontroller zijn de omzettingsverliezen minimaal. Het is belangrijk te letten op de juiste schroefas type en de installatie hiervan, het toepassen van een flexibele koppeling tussen motor en schroefasinstallatie is een must, eenparige trillingen hierdoor gedempt.

De opbouw van een Arka Systeem is modulair. Naast het gebruik van maatvoeringen die veel voor komt in de scheepsbouw zijn ook de aansluitingen gestandaardiseerd. Na aanschaf hoeft u slechts de motor in uw schip te installeren, de batterijen in te bouwen en aan te sluiten. Het in bedrijf stellen van de motor is dan simpelweg de stekkers koppelen en het contact inschakelen.

Arka systemen hebben geen koolstof en stikstofoxide uitstoot. Ze behoren daarbij tot de schoonste motoren ter wereld. De smeermiddelen die worden toegepast komen uit de voedsel industrie en voldoen daarmee aan de hoogst mogelijke eisen. Het is daarom dat op vele drinkwater spaarbekkens alleen gevaren word met Arka aandrijvingen.